10 tips voor een relaxte start van de ochtend

Vlekken, modder, ongekamde haren en chaos Op de doordeweekse ochtenden moet er in korte tijd veel gebeuren. Ik sta op, wek mijn kinderen, douche, kleed me aan, kam haren, maak het ontbijt, poets mijn tanden, vul broodtrommels en strik diverse veters. Dat gaat niet altijd vanzelf. Als ik de voordeur uitloop, komt het regelmatig voor dat ik toch nog een vlek op mijn nieuwe blouse ontdek, mijn schoenen voor de zoveelste keer onder de modder zitten, mijn haar eruit ziet alsof de föhn net is ontploft en ik mijn jas weer eens scheef heb geknoopt.


In ons gezin ziet de ochtendspits er meestal zo uit:

‘Mama, er zit een gat in mijn sok! Waar is mijn onderbroek nou gebleven? Wie heeft mijn stuiterbal gestolen? Ik zie ‘m niet meer. Mag ik een ander shirt aan? Deze zit niet lekker. Nee, ik wil die vieze worst niet op mijn brood! De tandpasta is op en ik wil die andere niet. Kun je me helpen met mijn veters? Help de band van mijn fiets is zacht. Wil jij mijn band oppompen? Zo kan ik niet rijden. Wacht, mijn ‘Freek Vonk plaatjes’ zitten niet in de schooltas. Ik kom, maar ik doe geen jas aan hoor!’

Tegen een uur of negen voelt het alsof ik er een hele dag op heb zitten. Veel vaders en moeders geven toe dat ze moeite hebben om hun kids op tijd klaar te stomen voor de opvang of school. De ochtendspits levert ouders vaak een hoop stress op.


Ruzies op verkeerde momenten

Het wordt helemaal lastig als ruzies tijdens de vroege morgen oplaaien. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een kind weigert om zijn jas aan te trekken, ondanks meerdere verzoeken. Vanwege tijdgebrek kunnen ouders geirriteerd reageren. Een opmerking als: ‘Hou je mond en schiet nou eens op met je jas!”, is gauw gemaakt. Na zo’ n snauw kunnen emoties hoog oplopen. Het kind voelt zich dikwijls niet begrepen en ouders en kinderen worden boos op elkaar. Zo wordt de kans dat iedereen op tijd vertrekt steeds kleiner. Ruzies komen altijd op het verkeerde moment.

  

De sleutel om verder te komen

Het helpt om de gevoelens van je kind te verwoorden. Als er sprake is van grote tijdsdruk valt dat lang niet altijd mee. Toch is dat de sleutel om verder te komen. Wie zijn ergernis opzij zet, zal beter begrijpen wat een kind bedoelt. De ouders uit het voorbeeld zouden iets kunnen zeggen als: ‘Zo te zien heb jij helemaal geen zin om je jas aan te trekken.”. Dit simpele zinnetje kan de lucht klaren. Het kind voelt zich op deze manier serieus genomen en zal sneller bereid zijn om mee te werken.

 

Soms is er meer aan de hand

Trekken, duwen en schelden is per definitie contraproductief. Kies in dat geval ervoor om meer tijd te nemen voor een gesprek. Dan maar een keer te laat. Door actief te luisteren kun je een kind verder helpen en begrijpen. Het makkelijkst is om van te voren na te denken over hoe de ochtenden met de kids handig georganiseerd kunnen worden. Structuur en overzicht bespaart ergernis en tijd.

 

             


Wil je meer weten over hoe je de dag ontspannen kunt beginnen? Lees dan de tips hieronder:


Tip 1

Zorg voor een opgeruimd huis en gooi overbodige spullen weg Denk aan de woorden van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo: ‘Een opgeruimd huis is als een opgeruimde geest’


Tip 2

Zet je wekker vijf minuten vooruit Hou jezelf voor de gek. Zo kom je in ieder geval nooit meer te laat.


Tip 3

Leg kleding in samenspraak met je kind de avond van te voren klaar Scheelt een hoop gedoe in de ochtend. Eventuele ruzies en meningsverschillen zijn dan al besteden.


Tip 4

Koop mooie bakken om spullen te ordenen Er zijn opruimbakken in allerlei soorten en maten te koop, waarvan er vast een aantal bij je interieur passen. Door spullen te ordenen bespaar je tijd omdat je niet meer zo hoeft te zoeken.


Tip 5: Sta een half uur eerder op dan je gewend bent Helaas ontbreekt het mij nog wel eens aan discipline op dit punt. Als je op tijd opstaat, hoef je niet je bed uit te rennen. Neem de tijd om te mediteren, een wandeling te maken of rustig een kop koffie te drinken. Je zult zien dat je hierdoor op een andere, meer ontspannen manier aan de dag begint.


Tip 6

Hang een rekje aan de muur voor alle sleutels Het eeuwig zoeken is voorbij!


Tip 7

Smeer ’s avonds de broodjes voor de volgende dag Als je het brood in de diepvries legt blijft het vers.


Tip 8

Laat iedereen ’s avonds douchen of badderen i.p.v. ’s ochtends Goed voor de nachtrust.


Tip 9

Hang een mooi planbord op in de keuken Koop een school-of magneetbord en betrek de kinderen. Laat ze zelf het schoolbord invullen of leuke magneetjes ophangen. Hierdoor voelen kinderen zich verantwoordelijk voor hun eigen planning.


Tip 10

En last but not least….. Investeer in een mooie opbergkast voor in de huiskamer waar ieder gezinslid een eigen vakje, laatje of plank krijgt. Stop broodtrommels en bekers in onderste laatjes, berg schooltassen op in het vak daarboven en reserveer voor ieder kind een eigen plank voor huiswerk, schoolschriften en tekeningen.


Gastblogger Marre Taal is eigenaar van Family-Tools. Ze helpt ouders en professionele opvoeders effectief reageren, zodat opvoeden weer leuk wordt. Ze geeft trainingen, workshops en individuele of gezamenlijke coaching. Voor meer informatie, kijk op www.family-tools.nGepubliceerd in:
Marre Taal

Marre Taal

Marre Taal is eigenaar van Family-Tools. Ze helpt ouders en professionele opvoeders effectief reageren, zodat opvoeden weer leuk wordt. Ze geeft trainingen, workshops en individuele of gezamenlijke coaching. Voor meer informatie, kijk op www.family-tools.nl
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief & ontvang 10% korting* op je volgende aankoop.
Daarbij blijf je op de hoogte van exclusieve aanbiedingen van de nieuwste, hipste spulletjes voor in de kinderkamer!
Wij gebruiken cookies om het winkelen bij Kinderkamer in Stijl gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.